Blog

Als machinist heb je een belangrijke functie om ervoor te zorgen dat treinen veilig en op tijd rijden. Het is een beroep waarbij je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt, waardoor het voor velen nog altijd een uitdagende loopbaankeuze is. 

In deze blog benoemen we de voornaamste voordelen van het werken als machinist. Wie weet overtuigen deze voordelen jou om te kiezen voor een boeiende carrière in de wereld van het spoorwegvervoer.

1 – Een verantwoordelijke functie

Het vak als machinist is allereerst een verantwoordelijke functie waarbij de veiligheid van passagiers en goederen centraal staat. Als machinist draag je namelijk de verantwoordelijkheid voor een vlotte en veilige treinreis, waarbij nauwkeurigheid en alertheid essentieel zijn. Je moet ervoor zorgen dat de trein op tijd vertrekt en aankomt en dat alle procedures en veiligheidsvoorschriften nauwgezet worden opgevolgd. De verantwoordelijkheid wordt door vele machinisten als prettig ervaren.

2 – Afwisselend werk

Geen enkele dag is hetzelfde wanneer je verantwoordelijk bent voor het besturen van treinen. Je reist door verschillende steden, krijgt te maken met verschillende uitdagingen en maakt iedere dag wel weer wat nieuws mee. Bovendien kom je in contact met veel mensen, van collega’s op het spoor tot passagiers die dagelijks gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dit maakt het werk als machinist niet alleen uitdagend, maar ook verrassend en gevarieerd.

3 – Een belangrijke spil in het openbaar vervoer

Als machinist ben je een belangrijke spil in het openbaar vervoer. Je zorgt ervoor dat reizigers veilig en efficiënt van A naar B kunnen reizen, wat essentieel is voor de mobiliteit en bereikbaarheid binnen Nederland. De trein is namelijk nog altijd een van de meest duurzame en efficiënte vormen van transport. 

4 – Goede arbeidsvoorwaarden

Als machinist geniet je vaak van goede arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld rekenen op een stabiel salaris en interessante secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling en mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling binnen het bedrijf. Vooral met stijgende ervaring en senioriteit kun je op den duur salarisverhogingen krijgen. Dit maakt het een zeer interessante carrièrekeuze. 

5 – Machinist zijn geeft voldoening

Toch wel het belangrijkste voordeel, het vak als machinist geeft voldoening. Niet alleen speel je een belangrijke rol bij het veilig en op tijd laten rijden van treinen, je zorgt er ook voor dat mensen naar hun gewenste bestemming worden gebracht. Het gevoel van verantwoordelijkheid en de waardering van passagiers voor een soepele treinreis maken het werk als machinist bijzonder

De mogelijk nadelen van het werk als machinist

Naast de vele voordelen zijn er natuurlijk ook afwegingen waar je rekening mee dient te houden. Zo kan het werk als machinist bijvoorbeeld erg onregelmatig zijn, doordat je vaak in ploegendiensten werkt. Zo zul je ook in de weekenden en in de avonden en nachten moeten werken. 

Daarnaast doe je vooral zittend werk en kun je op den duur lichamelijke klachten krijgen door de trillingen op het spoor. Het is dan ook goed om je hiervan bewust te zijn en ervoor te zorgen dat je als machinist je lichaam goed verzorgt. 

Meer weten over het werk als machinist? 

Heeft het vak als machinist je interesse gewekt? Ben je aan het oriënteren of deze functie wat voor je is? Of wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden en hoe je kunt starten in deze boeiende branche? Bij Machinext hebben wij jarenlange ervaring in de branche en weten we dus precies welke competenties en opleidingen nodig zijn om een succesvolle machinist te worden. 

We vertellen je dan ook graag meer over het vak, onze ervaringen en wat het betekent om als machinist bij Machinext te werken. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of bekijk onze website voor meer informatie over het werken in de spoorbranche.

Meer Lezen

Heeft het beroep van machinist je interesse gewekt? Dan is het goed om te weten wat er nu eigenlijk voor nodig is om deze boeiende carrière te kunnen starten. Dagelijks reizen immers miljoenen mensen met de trein. De verantwoordelijkheid om deze treinen veilig en op tijd te laten rijden, ligt dan ook in de handen van de machinist. Een prachtige functie als je het ons vraagt. 

Maar welke opleidingen zijn er nu nodig om machinist te worden? En wat moet je verder zoal qua competenties en vaardigheden in huis hebben? We vertellen er graag meer over. 

Wat zijn de werkzaamheden van een machinist? 

Als machinist ben je verantwoordelijk voor het veilig en op tijd laten rijden van treinen. Dat geldt natuurlijk voor zowel het personen- als goederentreinen. Je controleert de trein voor vertrek op technische gebreken, interpreteert seininformatie tijdens de rit en past de snelheid aan volgens de geldende voorschriften. Tijdens de rit monitor je voortdurend de route en onderhoud je contact met de verkeersleiding voor eventuele wijzigingen in het treinverkeer. 

In geval van storingen of noodsituaties handel je snel en effectief om de veiligheid van de passagiers, goederen en jezelf te waarborgen. Dat maakt het vak van een machinist verantwoordelijk, uitdagend en bovenal ontzettend gevarieerd. 

Wat moet je doen om treinmachinist te worden? 

Treinmachinist word je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor doorloop je een specifiek opleidingstraject dat bestaat uit zowel theoretische kennis als praktijkervaring. Tijdens deze mbo-niveau 3 opleiding, volg je in twee jaar intensieve trainingen en stages bij een erkend spoorwegbedrijf zoals de Nederlandse Spoorwegen (NS). 

Je kunt deze opleiding volgen via een beroepsbegeleidende leerweg, ook wel bekend als BBL, of via een beroepsopleidende leerweg (BOL): 

BBL-opleiding tot machinist: Bij een BBL-opleiding tot machinist combineer je werken en leren. Je gaat direct aan de slag bij een spoorwegbedrijf zoals de NS en leert on the job. Dit betekent dat je praktijkervaring opdoet onder begeleiding van ervaren machinisten.

BOL-opleiding tot machinist: Bij een BOL-opleiding tot machinist ligt de nadruk meer op theoretische kennis in een schoolse setting. Je volgt lessen op een ROC waar je de basisprincipes van treinbesturing, veiligheid op het spoor en andere relevante vakken leert. Na het afronden van de opleiding loop je stage bij een spoorwegbedrijf om praktijkervaring op te doen. 

Wat leer je zoal tijdens de opleiding tot machinist? 

Tijdens de opleiding tot machinist leer je meer dan alleen het besturen van de trein. Naast het volgen van uitgebreide simulatietrainingen in het rijden met verschillende treintypes, verdiep je je ook in de technische aspecten van de trein en het spoorwegsysteem.

Daarnaast worden communicatieve vaardigheden zoals Nederlands, Engels en Duits onderwezen om effectief te kunnen communiceren met collega’s en de verkeersleiding. En leer je omgaan met noodsituaties door middel van EHBO-trainingen. Hierbij krijg je kennis en praktische vaardigheden aangereikt om eerste hulp te verlenen bij ongevallen en andere medische noodgevallen aan boord van treinen. 

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig als machinist? 

Als machinist heb je een verantwoordelijke functie waarvoor verschillende vaardigheden en competenties essentieel zijn. Ten eerste is een uitstekende technische kennis van treinen en spoorwegsystemen vereist. Je moet kunnen omgaan met complexe machines en snel kunnen reageren op technische problemen. Daarnaast zijn de volgende vaardigheden en competenties belangrijk:

  • Goede communicatieve vaardigheden: Je moet helder kunnen communiceren met de verkeersleiding, collega’s en passagiers, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Sterk gevoel voor veiligheid: Je draagt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van passagiers, goederen en jezelf. Je moet snel en doeltreffend kunnen handelen in noodsituaties.
  • Stressbestendigheid: Het werk als machinist kan hectisch zijn, vooral tijdens drukke periodes of bij onverwachte gebeurtenissen op het spoor. Je moet stressbestendig zijn en goed kunnen blijven functioneren onder druk.

Wil je meer weten over de functie van een machinist? 

Een machinist speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer door treinen veilig en op tijd te laten rijden. Het is een functie die vraagt om verantwoordelijkheid, precisie en een scherp oog voor veiligheid. Maar het is bovenal een enerverende en dynamische baan waarin geen enkele dag hetzelfde is. Een loopbaan die veel voldoening geeft door de belangrijke rol die je speelt in het mobiliteitsnetwerk in Nederland. 

Wil je meer weten over de functie van machinist? Of zou je uiteindelijk bij Machinext aan de slag willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag hoe jij machinist kunt worden en welke stappen je kunt nemen om deze uitdagende carrière te starten.

Meer Lezen