Hoe word je machinist?

Heeft het beroep van machinist je interesse gewekt? Dan is het goed om te weten wat er nu eigenlijk voor nodig is om deze boeiende carrière te kunnen starten. Dagelijks reizen immers miljoenen mensen met de trein. De verantwoordelijkheid om deze treinen veilig en op tijd te laten rijden, ligt dan ook in de handen van de machinist. Een prachtige functie als je het ons vraagt. 

Maar welke opleidingen zijn er nu nodig om machinist te worden? En wat moet je verder zoal qua competenties en vaardigheden in huis hebben? We vertellen er graag meer over. 

Wat zijn de werkzaamheden van een machinist? 

Als machinist ben je verantwoordelijk voor het veilig en op tijd laten rijden van treinen. Dat geldt natuurlijk voor zowel het personen- als goederentreinen. Je controleert de trein voor vertrek op technische gebreken, interpreteert seininformatie tijdens de rit en past de snelheid aan volgens de geldende voorschriften. Tijdens de rit monitor je voortdurend de route en onderhoud je contact met de verkeersleiding voor eventuele wijzigingen in het treinverkeer. 

In geval van storingen of noodsituaties handel je snel en effectief om de veiligheid van de passagiers, goederen en jezelf te waarborgen. Dat maakt het vak van een machinist verantwoordelijk, uitdagend en bovenal ontzettend gevarieerd. 

Wat moet je doen om treinmachinist te worden? 

Treinmachinist word je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor doorloop je een specifiek opleidingstraject dat bestaat uit zowel theoretische kennis als praktijkervaring. Tijdens deze mbo-niveau 3 opleiding, volg je in twee jaar intensieve trainingen en stages bij een erkend spoorwegbedrijf zoals de Nederlandse Spoorwegen (NS). 

Je kunt deze opleiding volgen via een beroepsbegeleidende leerweg, ook wel bekend als BBL, of via een beroepsopleidende leerweg (BOL): 

BBL-opleiding tot machinist: Bij een BBL-opleiding tot machinist combineer je werken en leren. Je gaat direct aan de slag bij een spoorwegbedrijf zoals de NS en leert on the job. Dit betekent dat je praktijkervaring opdoet onder begeleiding van ervaren machinisten.

BOL-opleiding tot machinist: Bij een BOL-opleiding tot machinist ligt de nadruk meer op theoretische kennis in een schoolse setting. Je volgt lessen op een ROC waar je de basisprincipes van treinbesturing, veiligheid op het spoor en andere relevante vakken leert. Na het afronden van de opleiding loop je stage bij een spoorwegbedrijf om praktijkervaring op te doen. 

Wat leer je zoal tijdens de opleiding tot machinist? 

Tijdens de opleiding tot machinist leer je meer dan alleen het besturen van de trein. Naast het volgen van uitgebreide simulatietrainingen in het rijden met verschillende treintypes, verdiep je je ook in de technische aspecten van de trein en het spoorwegsysteem.

Daarnaast worden communicatieve vaardigheden zoals Nederlands, Engels en Duits onderwezen om effectief te kunnen communiceren met collega’s en de verkeersleiding. En leer je omgaan met noodsituaties door middel van EHBO-trainingen. Hierbij krijg je kennis en praktische vaardigheden aangereikt om eerste hulp te verlenen bij ongevallen en andere medische noodgevallen aan boord van treinen. 

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig als machinist? 

Als machinist heb je een verantwoordelijke functie waarvoor verschillende vaardigheden en competenties essentieel zijn. Ten eerste is een uitstekende technische kennis van treinen en spoorwegsystemen vereist. Je moet kunnen omgaan met complexe machines en snel kunnen reageren op technische problemen. Daarnaast zijn de volgende vaardigheden en competenties belangrijk:

  • Goede communicatieve vaardigheden: Je moet helder kunnen communiceren met de verkeersleiding, collega’s en passagiers, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Sterk gevoel voor veiligheid: Je draagt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van passagiers, goederen en jezelf. Je moet snel en doeltreffend kunnen handelen in noodsituaties.
  • Stressbestendigheid: Het werk als machinist kan hectisch zijn, vooral tijdens drukke periodes of bij onverwachte gebeurtenissen op het spoor. Je moet stressbestendig zijn en goed kunnen blijven functioneren onder druk.

Wil je meer weten over de functie van een machinist? 

Een machinist speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer door treinen veilig en op tijd te laten rijden. Het is een functie die vraagt om verantwoordelijkheid, precisie en een scherp oog voor veiligheid. Maar het is bovenal een enerverende en dynamische baan waarin geen enkele dag hetzelfde is. Een loopbaan die veel voldoening geeft door de belangrijke rol die je speelt in het mobiliteitsnetwerk in Nederland. 

Wil je meer weten over de functie van machinist? Of zou je uiteindelijk bij Machinext aan de slag willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag hoe jij machinist kunt worden en welke stappen je kunt nemen om deze uitdagende carrière te starten.